Vastuullinen kuluttaminen: mitä se on ja miten sitä voi tehdä?

Vastuullinen kuluttaminen

01.11.2022

Olet varmaan kuullut sanaparin: vastuullinen kuluttaminen. Kyseessä on laaja aihe, jota voi olla hieman hankala ymmärtää - mitä se tarkoittaa?

Ensimmäinen kysymys: Ovatko suomalaiset vastuullisia kuluttajia? FIBS teetti kesäkuussa kuluttajatutkimuksen*, jonka mukaan lähes puolet tutkimukseen vastanneista kuluttajista (46%) pitivät itseään ainakin osittain vastuullisina kuluttajina.

Vastuullisessa kuluttamisessa on muutamia eri pääpiirteitä:

  • Vastuullisessa kuluttamisessa keskiössä on ajatus siitä, että ostopäätös tehdään tarpeen eikä halun mukaan.
  • Vastuullisessa kuluttamisessa pyritään miettimään tuotteiden valmistamiseen tarvittavia raaka-aineita. Ihanteellisessa tilanteessa tuotteisiin on kulunut mahdollisimman vähän raaka-aineita.
  • Vastuullisessa kuluttamisessa kiinnitetään huomiota tuotteiden elinkaareen. Toisin sanoen tällä tarkoitetaan sitä, että tuote kestää mahdollisimman pitkään. Tuotetta voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen, sen voi tarvittaessa korjata tai mahdollisesti uusiokäyttää jossain toisessa käyttötarkoituksessa.

Ruokahävikin vähentäminen merkittävänä osana vastuullista kuluttamista

Jopa kolmasosa kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Siis mitä? Valitettavaa, mutta totta. Lisäksi 8-10% maailman kasvihuonepäästöistä johtuu ruokahävikistä.* Näitä lauseita lukiessa on selvää, että maapallomme ruokasysteemissä on enemmän reikiä kuin sveitsiläisessä juustossa.

Kuuleeko Suomen ympäristösankarit: meillä on teille haaste! 📣

Me Matsmartilla haluamme taistella ruokahävikkiä vastaan, sillä turhan hävikin syntyminen on nimenomaan turhaa. Haluammekin nyt haastaa kaikki ympäristösankarit mukaan ruoan pelastustalkoisiin! Voimmeko pelastaa 50 tonnia ruokaa hävikiltä marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana? 1-14.11 yritämme siis pelastaa yhteensä 50 tonnia ruokaa. Pastaa, suklaata, mausteita, limua.. kaikkea mahdollista, joka muuten uhkaisi joutua tarpeettomasti hävikkiin!

Näiden kahden viikon aikana puhumme sosiaalisen median kanavissamme sekä nettisivuillamme vastuullisesta kuluttamisesta ja seuraamme haasteen edistymistä.

Luvassa on lisäksi:

  • tarjouksia & kilpailu
  • konkreettisia vinkkejä vastuulliseen kuluttamiseen
  • reseptejä, food hack -vinkkejä & paljon muuta!

Nyt kannattaa pitää meidän sosiaalisen median kanavia ja nettisivuja entistä tarkemmin silmällä!

Lähteet:

  1. https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00296/c254903f-4d10-4628-bc0e-723f16c39b62.pdf

  2. United Nations Environment Programme. ‘Food Waste Index Report 2021’, (2021).