Matsmart Stories

Kiertotalous - mitä se oikein tarkoittaa?

Vastuullinen kuluttaminen

18.11.2022

Kiertotalous pyrkii hyödyntämään olemassa olevia materiaaleja

Riippumatta siitä, oletko vasta äskettäin alkanut tutustua kestäävään kehitykseen vai onko aihe sinulle jo ennestään tuttu, ilmastokäsitteiden viidakko voi tuntua vaikeaselkoiselta. Ilmastotutkijat ovat jo pitkään viestittäneet, että on aika jättää hyvästit kertakäyttöiselle elämäntavalle ja toivottaa tervetulleeksi entistä kestävämpi ja vastuullisempi tulevaisuus. Millaisia kestävän kehityksen vaihtoehtoja on olemassa, jotta voisimme hankkia tarvitsemiamme tavaroita hyvällä omallatunnolla, ja mitä kiertotalouden käsite oikeastaan tarkoittaa?

Zero waste -ajattelutapa tarjoaa tuhatkertaisia mahdollisuuksia

Vaihtoehto nykyiselle lineaariselle kulutusmallille on odotetusti sen kaareutuva vastakohta eli kiertotalousmalli. Tätä kestävää vaihtoehtoa voidaan pitää luonnollisena kiertokulkuna, jonka tavoitteena on maapallon resurssien järkevämpi käyttö. Eikö olekin loogista? Kun tarvitsemme uusia tavaroita, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti meidän tulisi ensisijaisesti ostaa tuotteita käytettynä, vuokrata vaatteita tai korjata ja paikata vanhaa. Kiertotaloudessa sinä olet tavaroiden käyttäjä etkä niiden omistaja. Näin voimme pidentää tuotteiden käyttöikää, jolloin niitä voidaan käyttää paljon, usein ja pitkään – ja ennen kaikkea niitä voi käyttää useampi henkilö.

Tee ostoksia hyvällä omallatunnolla

Tarkoittaako kiertotalous sitä, että minun on kuluttajana vähennettävä kulutusta tai lopetettava ostosten tekeminen kokonaan? Vastaus on ei! Kiertotaloudessa voit tehdä itseäsi ilahduttavia hankintoja ja samalla kokea arvostavasi ja vaalivasi jo olemassa olevia tavaroita. Kiertotalouteen tutustuminen voi tehdä sinusta mestarin kierrättämisessä, korjaamisessa ja itse tekemisessä. Näin voit ryhtyä kiertotalouden lähettilääksi, joka kestävän kulutuksen avulla voi innostaa muitakin valitsemaan kestävämmän elämäntavan.

Aloita siirtyminen kiertotaloutta tukevaksi kuluttajaksi

Miten me voimme käytännössä luopua kertakäyttöisestä kuluttamisesta ja säästää? Ensimmäinen askel kiertotalouteen pyrkivälle kuluttajalle voi olla Circular Monday -tapahtuma, jota vietetään 21. marraskuuta. Tapahtuman aikana kestävää kehitystä tukevilla yrityksillä on ilmastotietoisia tarjouksia, joiden kautta sinäkin voit tehdä ilmastotietoisia sankaritekoja. Vaikka kiertotalouden käsite voi vielä tuntua hämmentävältä, jatka oikeansuuntaisten valintojen tekemistä. Voimme yhdessä kiertotalouden kompassin avulla alkaa paikata ja korjata kulutustottumuksiamme ja suunnata kohti vihreämpää ja ennen kaikkea kestävämpää tulevaisuutta!