Matsmart Stories

Ruoan ilmastovaikutus

Vastuullinen kuluttaminen

03.11.2021

Ruokahävikin aiheuttaman hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu pienin teoin. Lue lisää siitä, miten voit osallistua maailman ruokahävikin vähentämiseen.

Hävikin vähentämisen ilmastovaikutusta etsimässä

Joitain asioita varten et tarvitse Mensa-jäsenyyttä. Ruoan poisheittämisessä ei ole mitään järkeä, vai mitä? Jep, se on täysin selvää. Tämä on ollut Matsmart verkkokaupan pääperiaate ensimmäisestä päivästä lähtien. Tähän mennessä asiakkaamme ovat tehneet mahtavaa työtä varmistaakseen, että lähes 25 000 tonnia ruokaa on pelastettu hävikiltä. Yläfemma sille!

Me olemme kuitenkin aina pitäneet mielessä sen, KUINKA PALJON HYVÄÄ ruoan pelastaminen tuo tullessaan.

Koska emme itse ole tiedemiehiä, ja itse asiassa jopa Mensan jäsenyys tuntuu kaukaiselta, pyysimme joitakin asiaan perehtyneitä ja kokeneita ihmisiä Ruotsin ympäristötutkimuslaitokselta (IVL) etsimään keinon mitata ilmastovaikutusta, johon me ja asiakkaamme osallistumme pelastamalla elintarvikkeita ja kulutustuotteita.

Mitä IVL osoittikaan? Että kaikki Matsmart-tilaukset säästävät hiilidioksidipäästöjä.

IVL tarkasteli asiakkaidemme tavanomaisia tilauksia ja suoritti niiden sisältöjen perusteella ilmastolaskelmia. Ja he havaitsivat, että yksi Matsmart-tilaus säästää keskimäärin 8,8 kg hiilidioksidipäästöjä.

Säästäminen ei tarkoita kasvihuonekaasujen keräämistä ilmakehästä, vaan sen varmistamista, ettei tuotanto ollut turhaa.

Jos olet miettinyt ruokahävikkiä pitkään ja hartaasti, saatat pohtia, onko ruokahävikki sittenkään niin paha asia. Voisiko vain polttaa ruoan, jota kukaan ei halunnut, ja ottaa energian talteen? Voitaisiinko haitoilta välttyä tällä tavoin?

Kävi ilmi, että vain noin 10 prosenttia päästöistä voitaisiin palauttaa tällä tavoin. Kerran tuotettu: energian talteenottaminen on pronssia, mutta sen säästäminen on kultaa. IVL on varmasti ajatellut kaikkea ja ottanut tämän huomioon laatiessaan yhtälön ruoan säästämisen aikaansaamille ilmastovaikutuksille.

Se, kuinka paljon yksittäinen asiakas säästää, riippuu luonnollisesti siitä, mitä ja kuinka monta tuotetta hän ostaa. Voit kuitenkin tuntea onnistuneesi säästäessäsi päästöjä ja tiedostaessasi, että yksi tilaus säästää keskimäärin yhtä paljon päästöjä kuin älypuhelimesi lataaminen 1100 kertaa. Onnittelut siitä!