Ruoan hiilijalanjälki - miksi sillä on merkitystä

Vastuullinen kuluttaminen

03.11.2021

Ruoan hiilijalanjälki on asia, jota on hyvä miettiä. Miten ruokahävikkiä voi vähentää?

Ruoan hiilijalanjälki

Puhumme paljon ruoan hiilijalanjäljestä eli ruoan ilmastovaikutuksesta. Mutta miksi aihe on ollut viime aikoina niin paljon tapetilla? No siksi, että ruokamme tuottaa ⅓ kaikista tämän planeetan kasvihuonekaasuista. Vertaa tätä maailmanlaajuisen ilmailun kahteen prosenttiin. Tai muotiteollisuuden kahdeksaan prosenttiin. Ei kovin rohkaisevaa. MUTTA. Hyvä puoli on se, että elintarvikkeiden suuren kulutuksen vuoksi alalla on myös runsaasti kehitysmahdollisuuksia.

Pysähdy hetkeksi ja ole ylpeä siitä, että tiedät kuinka tärkeää on kiinnittää huomiota omaan hiilijalanjälkeen. Ja nyt kun tiedät näistä tärkeistä seikoista, voit käyttää rahasi ja energiasi asioihin, joista hyödyt eniten. Kuten nämä loistavat kikat.

Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen:

1. Pelasta ruokaa. Vähemmän jätettä, vähemmän päästöjä. 10 prosenttia maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin ruokahävikistä. Ruokahävikin vähentäminen on oikeastaan jopa liian helppoa! Voit pelastaa ruokaa meidän kaltaisten verkkokauppojen kautta, ruokakauppojen erikoishyllyiltä tai käyttämällä ruokahävikkisovelluksia. Tiedät, mitä tehdä!

2. Kuljetukset merkitsevät vähemmän kuin luuletkaan Kuljetusetäisyydellä, vähittäiskaupalla ja pakkauksilla on vain vähän vaikutusta ruoantuotantoon verrattuna. Tuotteen ainesosat muodostavat useimmiten suurimman osan hiilijalanjäljestä. Joten jos haluat pienentää hiilijalanjälkeäsi, niin kiinnitä huomiota siihen mitä syöt, älä siihen mistä ruoka on peräisin (paitsi jos kyseessä on lentorahtikuljetus; osta mahdollisimman vähän lentoteitse kuljetettuja tuotteita).

3. Ole fiksu proteiinien suhteen Ei ehkä mitään uutta sinulle. Mutta tietämisen arvoista on, että naudanliha tuottaa 10 kertaa enemmän päästöjä kuin siipikarja. Juusto neljä kertaa enemmän kuin kala, ja kaikista tärkeimpänä: kasvipohjainen verrattuna eläinperäiseen tarkoittaa yleensä 10-50 kertaa pienempiä päästöjä.

4. Heittäydy villiksi! Hauska fakta. Koska pähkinäviljelmät korvaavat nykyisin suuren osan peltoalasta, pähkinäviljelmillä itse asiassa varastoituu maailmanlaajuisesti enemmän hiiltä kuin niistä vapautuu. Kiitä puita!

Tietoisuus on kaikkien hyvien päätösten takana hiilijalanjäkjen pienentämiseen. Kestävät valinnat ja kestävä kuluttaminen on helpompaa kuin uskoitkaan!