VINKKEJÄ VASTUULLISEEN KULUTTAMISEEN

Vinkit ja niksit

11.11.2022

Miten kuluttajana voisi tehdä vastuullisia valintoja? Vastuullisuusviidakkoon voi todellakin eksyä 🌴 - siksi halusimme koota yhteen vinkkejä vastuulliseen kuluttamiseen.

Aloitetaan siitä, että vastuullinen kuluttaminen on todella laaja käsite. Se pätee kaikkeen kuluttamiseen: liittyi se sitten ruokaan, vaatteisiin, kodinkoneisiin tai vaikkapa energiaan.

Onkin hyvä nyrkkisääntö ajatella vastuullisuutta aina ostopäätöstä tehdessä - aina astianpesukoneen valinnasta uuden paidan valintaan. On hyvä pysähtyä miettimään, mikä ajatus ostoharkinnan takana on. Onko kyseessä aito tarve, vai ennemminkin halu saada jotain uutta? Siinäpä porkkana purtavaksi, eikö niin? 🥕

Nyt niihin vinkkeihin!

Vaatteet ja tekstiilit:

  • Ennen kuin kiirehdit kauppaan ostamaan uutta vaatetta, mieti seuraavaa: voisitko löytää halutun vaatteen käytettynä? Jos kyseessä on erikoisempi asutarve, (teemabileet ovat ihania mutta aiheuttavat helposti asukriisin!), kilauta kaverille tai mieti vaatevuokraamoa. Esimerkiksi The Atelje voi auttaa asukriisissä.
  • Shoppaile omassa vaatekaapissa. Kokeile erilaisia yhdistelmiä - ehkä yllätyt ja löydät uuden lempi-asusi!
  • Hyödynnä kultaisia oppeja käsityön-tunneilta: voisiko rikkoutuneen vaatteen korjata itse? Jos vastaus on ei, onneksi on olemassa myös suutareita ja vaate-ompelimoita joissa ammattilainen vastaa ein sijaan kyllä!

Vastuullinen ateriointi:

  • Suosi sesonkia. Kasvukauden aikana tuotetut kasvikset tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta sekä lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin jonain muuna aikana. Kirsikkana kakun päällä on se, että kaudessa olevat kasvikset ovat usein edullisempia lompakollesi - todellinen win-win tilanne!
  • Tarkkaile energiankulutusta kokatessasi: valitse kattilan koko huolellisesti. Suuren kattilan lämmittämiseen ja puhdistamiseen tarvitset enemmän energiaa kuin pienen. Jos kokkaat pieniä määriä kerrallaan, valitse pieni kattila.
  • Jos teet uuniruokaa, tee sitä iso satsi kerralla. Uunin lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa.
  • Jos mielesi tekee ravintolaruokaa edullisesti, kurkkaa Resq-sovelluksen tarjoukset ja pelasta ateria ruokahävikiltä!