Helppoa ja nopeaa arkiruokaa

Vinkit ja niksit

02.06.2023

Kokosimme vinkkejä ja muutamia arkiruokareseptejä, joiden avulla arkiviikkojen ruoanlaitto sujuu mielekkäästi.

Mitkä ovat arkiruoan peruspalikat?

Ruoanlaitto on ajankäyttöä. Suomalaisten kokkaamiseen käyttämä aika on vähentynyt vuosi vuodelta; Tilastokeskuksen tuoreimman kotitalouksien ajankäyttöä mittaavan tutkimuksen mukaan naiset käyttivät vuosina 2020–2021 ruoanlaittoon noin 35 minuuttia vuorokaudessa ja miehet noin 20 minuuttia vuorokaudessa.

Mitä tämä siis tarkoittaa? Erityisesti arkiruoan on oltava nopeaa. Lisäksi sen pitäisi olla hyvää ja mieluusti terveellistä ja ympäristöystävällistä.

Yhtälö saattaa kuulostaa haastavalle.

Mutta, vaikka aikaa ruoanlaitolle jää yhä vähemmän, on mahdollista valmistaa hyvää ja terveellistä arkiruokaa. Kaikki alkaa suunnittelusta ja siitä, että tiedät, mitä ruokakaapissa kulloinkin on, ja kuuluisi olla. Vinkkejä ruokakaapin perusaineksiin saat täältä

Kun varmistat, että ruokakaapistasi löytyvät tietyt kuiva-aineet, kuten jauhot, pastat, riisit, nuudelit, linssit, öljyt ja mausteet, on arkiruoan suunnittelu ja variointi helpompaa. Myös säilykkeet helpottavat arkiruoan valmistusta, samoin pakastimeen säilötyt tuoreet ruoka-aineet. Mitä tarkemmin suunnittelet sen mitä arkena syöt, sitä vähemmän aikaa kuluu niin ruokaostoksiin kuin ruoan valmistukseen!

Ja jos valmistat ruokaa päivän tarpeita suuremman määrän, kannattaa ruoka pakastaa kätevän kokoisissa pakkauksissa. Näin voit helposti napata annoksia pakkasesta ja lämmittää seuraavina päivinä tai viikkoina.

Arkiruokaa paistinpannulla

Paistinpannu on todennäköisesti suomalaisten suosituin ruoanlaittoväline. Se löytyy lähes joka kotitaloudesta, ja sen suosio kumpuaa käytettävyydestä: pannulla valmistetut ruoat ovat nopeita ja helppoja valmistaa – ja sillä voi kokata monenlaisia ruokia.

Pannulla valmistuvat lähes kaikenlaiset ruoat, kuten paistetut kananmunat ja munakkaat, kala, liha ja kana, erilaiset curry-ruoat, wokit, paistetut perunat tai kasvikset. Lisäksi pannulla paistuvat esimerkiksi crepit ja letut, jotka toimivat niin suolaisina kuin makeina annoksina.

Ohessa pari arkiruokareseptiä paistinpannulla:

Vegewokki

Ainekset:

4 porkkanaa 1 paprika 150–200 g parsakaalia tai broccolinia 4 kevätsipulin vartta 3–4 cm:n pätkä inkivääriä 400 g tofua 250 g nuudeleita (Matsmartin nuudelivalikoiman löydät täältä) ½ dl suolapähkinöitä 1 limetin tai sitruunan mehu Korianteria tai muita tuoreita yrttejä

5 rkl maapähkinävoita (makeuttamatonta) 4 rkl vettä 1 rkl kalakastiketta 1 rkl soijakastiketta (Motatosin soijakastikkeen löydät täältä) 3 rkl öljyä Ripaus chilijauhetta

Resepti:

Aloita valmistamalla kastike. Lämmitä maapähkinävoita ja vettä muutama sekunti mikrossa taikka hetki kattilassa, jotta saat siitä helpommin käsiteltävää. Lisää kala- ja soijakastike sekä öljy ja sekoita tasaiseksi. Mausta halutessasi ripauksella chilijauhetta.

Kuori porkkanat ja leikkaa kapeita tikkuja. Suikaloi myös paprika ja viipaloi kevätsipuli. Lohko parsakaalista kukintoja, jos käytät broccolinia, leikkaa mahdolliset kuivat päät pois.

Kuori ja raasta tai pilko inkivääri pieneksi. Leikkaa tofu haluamasi muotoiseksi. Tofua kannattaa kuivata talouspaperilla painellen, jotta siitä tulee paistaessa rapeampaa.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Paista tofua korkeareunaisella paistinpannulla tai wokkipannulla muutama minuutti melko kuumalla lämmöllä, jotta saat pinnasta kauniin ruskean. Laske hieman lämpöä, lisää porkkanat sekä paprikat ja parsakaali tai broccolini ja paista vielä hetki. Lisää inkivääri, maapähkinäkastike sekä kypsät, valutetut nuudelit ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kevätsipuli ja pähkinät. Mausta valmis vegewokki limen tai sitruunan mehulla ja ripottele päälle yrttejä.

Munakas kahdella tapaa:

Ainekset:

4–6 kananmunaa (koosta riippuen) Öljyä paistamiseen

Kevätsipulia silputtuna Fetajuustoa kuutioina 1 tomaatti siivuina Pieni kourallinen kivettömiä oliiveja (Jolcan kivettömät oliivit löydät täältä) Ripaus suolaa ja mustapippuria

TAI

4 – 6 tankoparsaa Parmesaanijuustoa

Resepti:

Vatkaa munat kulhossa ja lisää suola sekä pippuri. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, ja laske sen jälkeen lämpö matalalle. Lisää öljy ja kaada kananmunaseos pannulle. Asettele päälle joko kevätsipuli, feta, tomaattisiivut ja oliivit taikka tankoparsat ja raastettu parmesaanijuusto. Kypsennä munakasta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Miedolla lämmöllä kypsennys takaa sen, ettei munakas kypsy liian nopeasti sekä fetajuuston tasaisen sulamisen taikka parsan kypsymisen.

Suomalaisten suosimat arkiruoat

Loppukeväästä ja alkukesästä suomalaiset suosivat kauden kasviksia ja vihanneksia, tuoretta kalaa sekä erilaisia grillissä valmistuvia ruokia. Satokausikalenterin mukaan sesonkikasviksia ja -juureksia ovat tällä hetkellä muun muassa kotimainen parsa, kotimaiset kirsikkatomaatit ja sellerit, kotimainen retiisi sekä Euroopasta saapuvat pimientos de Padron -paprikat ja broccolini.

Jos kurkkaat netistä Mitä tänään syötäisiin?, suomalaiset kokkaavat tällä hetkellä muun muassa lohipihvejä, burgereita, grillattua maissia, monenlaisia vartaita ja uusia perunoita eri muodoissa. Kokeile vartaita kauden erilaisista raaka-aineista, grillattua kotimaista varhaiskaalia sekä salaattia kotimaisista kirsikkatomaateista, yrteistä ja esimerkiksi mozzarella- tai fetajuustosta.

Vinkki! Monia perusarkiruokia voi varioida yksinkertaisesti lisäämällä esimerkiksi tuoreita yrttejä tai siemeniä ruoan päälle. Kasviskeitot, wokit ja salaatit raikastuvat yrteillä, ja siemenet ja pähkinät lisäävät rakennetta ja makua moniin perusruokiin.

Viikonlopun suosikkeja

Kun viikonloppu kolkuttelee ovea, on aika kokata jotain erityisen maukasta. Kesäkauden alkaessa viikonloppuna maistuvat terassilla tai pihalla grillatut annokset, jotka voit toteuttaa myös uunissa grilliasetuksella.

Possu sopii erityisen hyvin grilliin lihan rasvapitoisuuden vuoksi. Possu on myös naudan- tai lampaanlihaa edullisempaa, minkä vuoksi se on halpa vaihtoehto perheelle. Possua voi grillata esimerkiksi kyljyksinä, mutta grilliin loistava vaihtoehto ovat possuvartaat, jotka voi tarjota kasvisvartaiden, linssiriisin tai salaatin kera.

Possuvartaat & linssiriisi tai salaatti

Ainekset:

N. 350 grammaa porsaan lihaa (esim. varraspaloja) 4 varrastikkua 1 Sipuli tai muutama kevätsipuli Punainen paprika Öljyä N. 250 g riisiä (Matsmartin riisivalikoiman löydät täältä) N. 400 g / 1 tölkki tai pakkaus punaisia linssejä Sitruunan mehua Tuoretta persiljaa tai muita yrttejä

Jogurttikastike:

300 g kreikkalaista jogurttia 1 valkosipulin kynsi Ripaus suolaa Yrttejä

Resepti:

Liuota varrastikut vedessä. Nosta liha huoneenlämpöön ennen grillausta tai uunia.

Kuutioi liha, mikäli se on yhtenä palana tai pujota lihat varrastikkuihin. Grillaa, kunnes liha on kypsää n. 10–15 minuuttia (kypsennysaika riippuu grillistä, kaasugrilli kypsentää lihan nopeammin). Tarkista lihan kypsyys yhdestä palasta.

Keitä riisi ohjeiden mukaan ja valuta. Hienonna sipuli ja paloittele paprika reiluiksi paloiksi. Kuullota sipuli öljyssä pannulla tai muurikassa. Lisää riisi pannulle ja lisää myös huuhdellut linssit. Sekoita hyvin ja kuumenna seos. Mausta sitruunamehulla ja persiljalla tai muilla yrteillä.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset. Tarjoa linssiriisin ja possuvartaiden kanssa.