Joulun tähtivinkit - näin vältät joulun hävikin

Vinkit ja niksit

05.12.2023

Joulun ja uudenvuoden ruokaperinteisiin kuuluu erilaisia herkkuja. Jos ruokaa kumminkin jää yli, kannattaa käyttää luovuutta ja pohtia, miten ylijääneet tarvikkeet saisi pelastettua. Joululaatikkoja voi käyttää rieskojen tekemisessä ja rosolli voi saada uuden elämän keiton muodossa. Kokosimme yhteen tähtivinkit joulun hävikin välttämiseen!

MITÄ VOIN TEHDÄ ENNEN JOULUAATTOA?

Suunnittelu on kaiken a ja o. Suunnittelun aikana voi tehdä pienen kierroksen vieraiden kanssa: onko kaikille laatikoille kysyntää? Vai voisiko jonkun jättää pois laskuista?

Lejoksen teettämän Joulu on sun -tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista heittää ruokaa roskiin joulun jälkeen. Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta (18 %), juureslaatikoista (17 %) sekä rosollista (12 %). Kannattaa siis pitää ainakin näitä perinneruokia silmällä! Kaikkea ei tietenkään tarvitse jättää pois laskuista, mutta ehkä ruokaa voi hankkia pienemmän määrän? Välillä perustelu kaikkien ruokien valmistamiseen on klassinen "näin on aina tehty". Perinteitä voi kuitenkin muuttaa ja pohtia, miten paljon ruokaa realistisesti menee. Lejoksen tutkimuksen mukaan yleisin syy hävikin kertymiseen on se, että ruokaa on laitettu liikaa ja sitä on määrällisesti liian paljon tarjolla. Joka toinen (49 %) ilmoitti sortuvansa tähän virheeseen jouluruokailun valmisteluissa. Sen takia suunnittelu on keskeisessä asemassa jouluhävikistä puhuttaessa.

MITÄ VOIN TEHDÄ JOULUAATON JÄLKEEN?

Aloita yksinkertaisesti – mitä voit pakastaa? Yksi helppo tapa huolehtia ruoantähteistä on pakastaa ne. Elintarvikkeet säilyvät pidempään, jos ne pakastetaan, mutta on monia ruokia, joita ei ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen pakastaa. Esimerkiksi voin pakastaminen onnistuu erinomaisesti, samoin hillon sekä marmeladin. Ja jos jouluaattona jää yli kakkua, sen voi myös pakastaa. Pakastimesta löytyvä kakkupala piristää kummasti jonain pimeänä tammikuun iltana! Muistathan myös antaa vieraille jouluruokia kotiin, jos ruokaa jää aattona yli. Näin jokainen saa osallistua tähteet ovat tähtiä -talkoisiin!

TÄHTEET OVAT TÄHTIÄ – AAMIAISbuffet

Tee joulupöydän tähteistä herkullinen aamiainen, joka sopii täydellisesti välipäivien hitaaseen tempoon. Pakastetusta limpusta voi valmistaa köyhiä ritareita, ja graavilohi sopii täydellisesti munakokkeliin. Joulun klassikkolahja on konvehdit - jos niitä on jäänyt yli, niistä voi leipoa herkullisen mutakakun! Jos kakkukiintiö on täynnä, suklaat voi myös sulattaa ja tarjota aamiaisella hedelmien kera fondue-tyyppisesti. Ylijääneestä riisipuurosta syntyy herkullisia ohukaisia. Lisää sahramia, jos sitä on jäänyt yli, ja myös hilloa, jonka olet pakastanut. Tadaa - Puurobuffet on valmis! 🥣

Kuten olet varmasti jo huomannut, vain taivas on rajana luovuudelle ja ympäristötietoisuudelle joulun aikana. Päästä siis luovuutesi valloilleen ja pidä hauskaa! Matsmartin väki toivottaa ihania juhlapyhiä kaikille 🎄✨

Lähteet: https://www.mynewsdesk.com/fi/lejos/pressreleases/yli-puolet-suomalaisista-laittaa-jouluruokaa-roskiin-joulun-jaelkeen-ja-49-prosenttia-heistae-on-tehnyt-saman-virheen-valmisteluissa-3059628