Matsmartin huikea matka jatkuu

Kulissien takana

07.03.2022

Matsmartin matka alkoi Ruotsissa vuonna 2013, ja matkamme jatkuu myös Suomessa uuden varaston myötä entistä kirkkaampana. Lue lisää huikeasta matkastamme kohti hävikkivapaata planeettaa.

Miten mieletön matkamme alkoi

Kaikki alkoi lähes tasan kahdeksan vuotta sitten, kun Matsmartin perustajat Erik, Kalle ja Uffe huomasivat, kuinka paljon syömäkelpoista ruokaa heitettiin suoraan roskiin. Aivan turhaan. Ihan tuosta vain. Humps! Kun he lisäksi kuulivat, että kolmasosa maailman ruoasta päätyy hävikkiin, syntyi jotain, jota voisi kuvailla maaniseksi pakkomielteeksi. Nykyään sitä kutsutaan luontosankaruudeksi, mutta kahdeksan vuotta sitten monet pitivät yrityksen kolmea perustajaa hulluina tiedemiehinä.

Käytyään ensin läpi surun viisi vaihetta Erik, Kalle, Uffe ja heidän ystävänsä Johan loivat yksinkertaisen verkkokaupan Tukholmaan. Siellä neljä ystävää paketoivat tilauksia iltaisin ja öisin. Tiesitkö, että Kalle sai hädin tuskin kasaan 20 tilausta kahdessa päivässä? Hän jutteli jatkuvasti puhelimessa ja yritti saada sijoittajat mukaan planeetanpelastustalkoisiin. Onneksi hän tekee niin vielä tänäänkin, sillä muuten emme olisi pystyneet vastaamaan kysyntään.

Silloin firmassa ei ollut muuta kuin muutama hylly ja kolme perustajaa, joilla oli suuri unelma hävikkivapaasta planeetasta. Laatikoiden täyttämiseen ei ollut edes pakkausmateriaalia, joten he täyttivät kaikki laatikot uusiokäytetyillä karkkipusseilla. Kuten arvata saattaa, paljon on tapahtunut noiden aikojen jälkeen, mutta Matsmartin ydinajatus on pysynyt. Unelmoimme edelleen ruokahävikin poistamisesta. Se on yhdistelmä itsepäisyyttä ja haaveilua, ja se sai meidät tekemään ruokavallankumouksen: pelastamme ruokaa ja myymme sitä edullisesti luontosankareille verkon kautta. Psst! Tiesitkö, että yksi viidestä ei tiedä, mikä ero parasta ennen -päivän ja viimeisen käyttöpäivän välillä on?

Katrineholmista Berliiniin

Ideasta tuli liike. Palkkionmetsästäjät ja luontotosankarit kaikkialta halusivat tulla mukaan! Olivatko Erik, Kalle ja Uffe aloittaneet vallankumouksen? Matsmart jatkoi kasvuaan huimaa vauhtia, ja vuonna 2015 yritys muutti Tukholmasta Katrineholmin erinomaiseen varastoon. – Varasto on toimintamme ydin. Jos se ei olisi toiminut, emme olisi onnistuneet vähentämään ruokahävikkiä nykyiseen tapaan. Katrineholmin varasto on tehnyt yrityksestämme vahvemman, sanoo Ulf Skagerström, yksi Matsmartin perustajista.

Valitettavasti turhaan pois heitetty ruoka ei ole ongelma vain Pohjoismaissa. Tiesitkö, että Euroopan unionissa heitetään vuosittain pois 88 miljoonaa tonnia ruokaa? Tämä tieto sai kolmen perustajan ihot kananlihalle. He ymmärsivät, että heidän on laitettava uusi vaihde silmään ruoanpelastustalkoissaan. Pian Katrineholmiin muuttamisen jälkeen yritys laajeni Suomen markkinoille! Planeetanpelastustalkoomme alkoivat saada todellakin tuulta alleen. Eikäsiinä vielä kaikki!

Vuonna 2019 aloitimme myös Motatos-nimellä Tanskassa ja sitten Saksassa vuonna 2020. Nykyään toimimme neljässä maassa ja meillä on yksi suuri dream team, joka työntää ruokajärjestelmää kestävän kehityksen suuntaan joka päivä. Ruotsissa ja Suomessa nimi on Matsmart, Tanskassa ja Saksassa Motatos (kuin tomatoes mutta hieman eri tavalla). Nimi kuvastaa meitä hyvin. Verkkotunnus oli myös saatavilla ja erittäin edullinen, aivan kuten sivustolla myytävät tuotteetkin.

Matsmart 2.0 Örebrossa

Nyt siirrymme uudelle Matsmart 2.0 -kaudelle ja uuteen automatisoituun ja ilmastoälykkääseen varastoon Örebrossa. Varasto on peräti 22 000 neliömetrin kokoinen, ja siellä tulee olemaan 149 robottia, jotka auttavat upeaa henkilökuntaamme keräämään tavaroita. Lisäksi varastossa käytetään aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Näin voimme yhdessä pelastaa entistä enemmän tuotteita hävikkiin päätymiseltä entistä fiksummin!

Mutta mitä muuttomme uuteen varastoon merkitsee luontosankareille? Örebron supersuuri varasto tarkoittaa muun muassa sitä, että voit pelastaa entistä enemmän ruokaa hävikiltä, sillä voimme tarjota verkkokaupassamme yhä suuremman valikoiman. Enemmän pelastettavia tuotteita? Don’t mind if I do!

Örebron valinta uuden varaston sijainniksi ei johtunut pelkästään kaupungin hienosta linnasta tai ihanasta ruotsin murteesta. Annamme upean logistiikkapäällikkömme selittää: – Örebro on paitsi mukava kaupunki myös upea logistiikkapiste, jolla on vahva asema Ruotsin ja Pohjoismaiden verkkokaupassa. Varastomme sijainti on hyvä asiakkaidemme asuinpaikkojen kannalta, ja lisäksi se tulee sijaitsemaan PostNordin suuren terminaalin naapurissa, Conrad Edgren sanoo. Muuton myötä toivomme voivamme tarjota ilmastosankareille aiempaa tehokkaampia ja nopeampia toimituksia kaikkialle Ruotsiin.

Ymmärrämme, että muutos voi tuntua hieman oudolta ja työläältä, mutta Örebron uuden varaston ansiosta voit valita ja pelastaa entistä useampia tuotteita. Lisäksi saat entistä joustavammat toimitukset kotiisi. Kaikki tämä, jotta sinä luontosankarina voit jatkossakin osallistua planeetanpelastustalkoisiimme!

Rakkauskirje luontosankareillemme

Olisimmehan voineet esitellä tylsiä lukuja, puhua investoinneista tai jutella ikuisuuksia siitä, miten suuri merkitys kaikilla Matsmartin uskomattomilla työntekijöillä yritykselle on. Totuus menestyksemme takana on kuitenkin se, että emme olisi päässeet näin pitkälle ilman luontosankareitamme. – Tarpeeton ruokahävikki on suuri ongelma. Mutta yhä useammat kuluttajat ja tuottajat ovat sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä, ja yhteisillä toimillamme on suuri merkitys, Karl Andersson sanoo.

Kaikesta tästä me saamme kiittää teitä luontosankareita, jotka estätte vuodesta toiseen ruokaa päätymästä hävikkiin. Vuosien 2017-2021 aikana suomalaiset luontosankarit ovat pelastaneet huikeat 4,6 miljoonaa kiloa (!) ruokaa, joka olisi muuten ihan turhaan päätynyt hävikkiin! Me kutsumme sitä oikeaksi sankariteoksi. Matka Tukholman kellarista uuteen varastoomme Örebrossa on ollut mieletön. Kiitos, että olette mukana planeetanpelastustalkoissa. Kiitos, että olette mukana vaikuttamassa!