Tietoa Ruokahävikistä

Matsmartin tavoitteena on olla päätepysäkki ruualle, jonka parasta ennen -päiväys lähenee tai on jo ohitettu. Haluamme antaa ruokahävikille uuden mahdollisuuden!

  • Suomessa heitetään pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa henkilöä kohti joka vuosi. (tilastokeskus Luken mukaan)
  • Joka viides ostettu ruokakassi päätyy siten roskiin – täysin turhaan!
  • Kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin.
  • Hävikillä on monia haitallisia ympäristövaikutuksia: esimerkiksi kuluttajien (kotitaloudet, ravintolat ja suurtalouskeittiöt) pois heittämistä elintarvikkeista vapautuu ilmakehään noin 1,8 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja!

Elintarvikevirasto painottaa, että ”ruokaa on uskallettava haistaa ja maistaa, ja omiin aisteihinsa on voitava luottaa”.

Lisätietoa ruokahävikistä

Hävikki johtuu usein ohi menneestä parasta ennen -päiväyksestä. Syynä voivat olla valmistusmäärissä sattuneet virhearviot, asiakkaiden epäsäännölliset ostotavat, omat tai kilpailijoiden kampanjat tai tuotteiden epäedullinen asettelu kaupan hyllyllä. Hävikin syntyminen voi johtua myös siitä, että myymälät panostavat laajaan valikoimaan voidakseen vastata asiakkaiden toiveisiin.