Ympäristö­sankariopas

Miten kuka tahansa voi muuttua ympäristösankariksi?

Askel kerrallaan! Lue tästä parhaat vinkkimme kestävämpään arkeen. Eikä muuten haittaa, vaikka et voisi ruksata jokaista kohtaa saman tien. Ole ylpeä jokaisesta askeleesta oikeaan suuntaan. 520x520px Splash Home-School FI

Osta Matsmartilta

Joka vuosi jopa noin kolmasosa kaikesta maailmalla tuotetusta ruoasta heitetään pois. Luonnon antimia ja silkkaa rahaa päätyy suoraan roskikseen. Kun ostat meiltä, voit ehkä helpoiten vaikuttaa asiaan. Jokainen tekemäsi ostos nimittäin auttaa pelastamaan tuotteita, jotka muutoin saattavat päätyä hävikkiin. Tee siis sankariteko planeetallemme ja lompakollesi!

Opettele tekemään ruokaa

Nii-in, mitähän kokkauksella on kestävän kuluttamisen kanssa tekemistä? Tutkimukset osoittavat, että pykälää paremmat kokit heittävät vähemmän ruokaa pois. He ovat nimittäin oppineet luottamaan omiin aisteihinsa sen sijaan, että katsoisivat vain parasta ennen -päiväyksiä. Ja he uskaltavat myös tehdä ruokaa ilman tiukkaa reseptien tuijottamista, käyttäen annokseen sitä mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään. No miten sitten tullaan paremmaksi kokiksi? Tuttu juttu: askel kerrallaan! Tee useammin ruokaa itse. Uskalla kokeilla. Kutsu kaveritkin syömään. Harjoitus tekee mestarin!

Mieti mitä ostat!

Heräteostokset eivät palvele yhteistä planeettaamme eivätkä lompakkoasi. Tee lista vaatteista, kengistä, tavaroista ja huonekaluista, joita aidosti haluat ja tarvitset. Sitten vain pidä kiinni suunnitelmasta. Kun säästämme johonkin meille aidosti tärkeään asiaan, on sen hankkiminen lopulta myös tuplasti hauskempaa – ja todennäköisesti myös käytät hankintaasi paljon useammin. Win-win!

Pistä pakkaseen

Oletko ostanut paljon, mutta syönyt vähän? Se on ihan jees! Ota tavaksesi avata pakastimen ovea vähän useammin. Jos jokin ruoka alkaa jo hieman maistua puulta, tai ainekset eivät vain yksinkertaisesti sovi lähipäivien ruokalistaan, on pakastin paras ystäväsi. Hienonna, paista kevyesti ja laita pakastimeen odottamaan oikeaa hetkeä. Saat ostettua lisäaikaa ja samalla pakastimesta löytyy maistuva yllätys, mikäli jääkaappi huutaa tyhjyyttään juuri ennen palkkapäivää.

Osta käytettynä

Joo, tuttu juttu. Mutta tärkeä juttu. Käytetyn tavaran ostaminen on kaikkien ympäristösankarien supervoima. Netti on pullollaan paikkoja, joista käytetyn mutta laadukkaan tavaran ostaminen on helppoa. Design-huonekaluja, merkkivaatteita, elektroniiikkaa ja mitä friikimpejä retrojuttuja, joita ei enää kaupasta löydy. Käytettynä ostaminen säästää paitsi rahaa, myös planeettaamme. Samalla kotisi tai vaatekaappisi saa uniikin tatsin. Aika siistiä!

Eväsrasia pelastaa planeetan

Ympäristösankarin varustevyöhön kuuluu lasinen tai alumiininen eväsrasia, jolla voi säästää sekä luontoa että rahanmenoa. Tee illalla hieman enemmän ruokaa tai tuunaa eilistä annosta tuoreella salaatilla. Pakkaa rasiaan, heitä reppuun. Lounaan syöminen ravintolassa maksaa helposti kymmenisen euroa – omilla eväillä pääset puolella tai kolmasosalla tuosta hinnasta. Ja tietty samalla voit hieman kehuskella työkavereillesi omilla kokkaustaidoillasi!

Älä ikinä lannistu

Et jaksanut koko annosta. Eväät jäi syömättä ja meni biokeräykseen. Tuore kala muuttui tuoksahtavaksi terveysriskiksi. Näitä tapahtuu ja sille ei vaan voi mitään. Suuri kuva ja oikeiden asenteiden sekä tapojen omaksuminen ratkaisee. Huomenna on uusi päivä!